APA ITU GIG? KERJA VS. GIG – APAKAH PERBEZAANNYA?

Posted on 10 Apr 2022
APA ITU GIG? KERJA VS. GIG – APAKAH PERBEZAANNYA?

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, perkataan "pertunjukan" telah banyak dilemparkan. Seolah-olah tiba-tiba istilah itu telah menjadi perkataan hari ini, dan anda tidak pasti apa maksudnya. Atau mengapa anda perlu mengambil berat? Mungkin, anda tertanya-tanya apakah pertunjukan itu ? Atau apakah perbezaan antara pekerjaan dan pertunjukan? Ramai orang mempunyai soalan ini, terutamanya mereka yang berfikir tentang melompat ke platform gig. 
 

APA ITU GIG?

Pada masa lalu, apabila anda mendengar perkataan "pertunjukan", anda mungkin terfikir tentang seorang pemuzik bermain di majlis perkahwinan. Ucapan itu mempunyai hubungan hiburan. Jika anda melihat perkataan itu dalam kamus bahasa Inggeris, satu definisi ialah bot dayung yang direka untuk kelajuan. Anda juga akan mendapati "pertunjukan" digunakan sebagai kata kerja yang bermaksud bekerja dengan pemuzik lain. Satu lagi takrifan pertunjukan yang lebih moden, ialah kerja untuk projek tertentu atau masa tertentu.
 

DARI MANA DATANGNYA GIG?

Perkataan asal dalam banyak kamus tidak diketahui, tetapi ahli bahasa menganggarkan bahawa pertunjukan pertama kali muncul dalam bahasa Inggeris pada abad ke-15 bermaksud sesuatu yang berputar. Penjelmaan perkataan yang berkaitan termasuk bermain jenaka atau tarian.

Pada tahun 1920-an, gig menjadi istilah slanga yang digunakan oleh pemuzik jazz untuk menyatakan tarikh atau pertunangan pemuzik. Seperti dalam contoh ayat, "Saya bermain gig malam ini," atau "Saya menyertai pertunjukan malam tadi." Memandangkan bermain gig dalam Bahasa Inggeris Amerika bermakna anda mendapat bayaran, adalah wajar untuk perkataan itu berubah menjadi istilah umum untuk "pekerjaan yang membayar".
 

APAKAH KEGUNAAN ZAMAN MODEN?

Kini, bagi kebanyakan orang (walaupun tidak diketahui asal usulnya), istilah gig melangkaui hiburan dan melambangkan bekerja dalam ekonomi gig. Sebagai pekerja gig , anda seorang kontraktor bebas yang mengambil kerja sekali sahaja atau kerja sementara dalam pelbagai bidang.

Pekerjaan gig boleh terdiri daripada penulis bebas kepada pembantu maya. Anda masih boleh menjadi pemuzik yang memainkan acara, tetapi pertunjukan boleh menjadi pembangun kursus yang bekerja pada projek khusus untuk organisasi non profit. Atau pemandu Uber yang membuat wang tambahan pada hujung minggu. Kini, restoran pun mula bergantung pada platform gig atau platform berasaskan aplikasi untuk menempah bakat. Kesemuanya telah berkembang menjadi ekonomi gig atau ekonomi gig global, bergantung pada pekerjaan.
 

KERJA VS. GIG — APAKAH PERBEZAANNYA?

Walaupun anda boleh menggunakan perkataan kerja dan gig secara bergantian, terdapat beberapa perbezaan utama apabila memahami ekonomi gig.
 

STATUS PEKERJA YANG BERBEZA

Apabila anda mempunyai pekerjaan tradisional, ini biasanya bermakna anda seorang pekerja sepenuh masa untuk syarikat atau organisasi. Setiap minggu anda mencatat masa 40 jam atau lebih dan menerima gaji tetap. Pekerjaan itu biasanya termasuk faedah, seperti insurans kesihatan, faedah persaraan, dan cuti berbayar.

Sebagai sebahagian daripada pekerjaan anda, majikan anda membayar cukai gaji anda untuk anda. Cukai gaji ialah amaun yang anda bayar kepada Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri (IRS) berdasarkan gaji, gaji dan petua. Pekerja bebas atau pekerja gig membayar cukai gaji mereka kepada IRS. Jika individu terlepas pembayaran, bil datang apabila anda memfailkan cukai.

 

LALUAN KERJAYA YANG BERBEZA

Pekerjaan biasa biasanya bermakna anda mempunyai kemahiran dan pengalaman yang sepadan dengan huraian kerja. Walaupun ini berlaku untuk gig juga, anda mungkin hanya perlu mendaftar pada platform gig, seperti DoorDash, Fiverr, Gigster atau ShiftPixy . Dalam sesetengah kes, meningkatkan kemahiran anda dengan mengikuti kelas atau rangkaian akan membantu anda, tetapi banyak platform pekerjaan dalam talian tidak memerlukan anda untuk memenuhi keperluan pekerjaan dengan tepat.
 

WAKTU KERJA BERBEZA

Waktu bekerja biasa ialah 8 pagi hingga 5 petang dengan makan tengah hari untuk kerja. Apabila anda seorang pekerja gig, tugas anda mungkin bermula pada bila-bila masa dalam minggu. Satu lagi kaveat ialah anda tidak perlu bekerja sepenuh masa. Melengkapkan beberapa minggu atau bulan gig mungkin merangkumi kesibukan sampingan anda untuk melengkapkan akaun simpanan anda atau membayar untuk percutian. Kesibukan sampingan anda mungkin berbeza daripada pekerjaan harian anda.

Sesetengah pekerjaan mungkin tidak menawarkan kerja lebih masa atau mengharapkan anda bekerja keras dan bekerja tanpa gaji tambahan. Gig bermakna anda dibayar untuk perkhidmatan atau masa yang anda luangkan ke dalam projek itu. Dalam sesetengah kes, anda mungkin mendapat bayaran serta-merta.
 

BEKERJA DARI MANA-MANA SAHAJA

Kebanyakan pekerjaan tradisional mempunyai lokasi atau pejabat yang ditetapkan untuk berulang-alik ke lima hari seminggu. Gig bermakna anda boleh bekerja dari rumah, kedai kopi atau di lokasi. Jika semua pertunjukan anda berlaku secara maya, anda boleh berada di pantai di suatu tempat sambil mematuk papan kekunci anda. Jika pasangan anda mendapat pekerjaan di negeri lain, anda juga boleh berpindah. Tidak ditetapkan ke lokasi tetap memberi anda fleksibiliti.

 

KESTABILAN VS KEBEBASAN

Apabila anda telah menjamin pendapatan bulanan melalui pekerjaan anda, ia memberikan anda banyak kestabilan. Sebaliknya, anda mungkin kekurangan kebebasan dan fleksibiliti kerja gig. Bergantung pada personaliti dan pilihan gaya hidup anda, satu mungkin lebih menarik daripada yang lain. Gig bermakna apabila anda telah menyelesaikan tugasan itu, anda bebas untuk, baik, mengambil gig yang lain. Pekerjaan, sebaliknya, memerlukan komitmen jangka panjang.

 

PENCIPTAAN MASYARAKAT

Apabila anda berada di sekolah, anda mencipta komuniti dengan rakan sekelas anda. Apabila anda dewasa, salah satu persatuan yang paling kritikal dalam hidup anda adalah daripada pekerjaan anda.

Hubungan antara pekerja di mana-mana organisasi boleh menentukan sejauh mana anda berpuas hati dengan pekerjaan anda. Jika anda berada dalam tenaga buruh gig, mungkin sukar untuk membina hubungan dengan rakan sebaya atau mentor. Kebanyakan kerja yang anda lakukan mungkin berlaku secara berasingan atau dengan orang yang berbeza pada kebanyakan masa.

Namun anda boleh berhubung dalam talian dalam bilik sembang atau kumpulan Facebook. Ramai pekerja gig mempunyai kehidupan maya yang sihat dan mempunyai lebih banyak masa untuk diluangkan bersama rakan dan keluarga secara peribadi berbanding ketika bekerja sepenuhnya oleh satu organisasi.
 

Memilih antara pekerjaan atau gig adalah pilihan peribadi. Kadangkala anda didorong ke laluan kerjaya baharu, atau mungkin anda sudah bersedia untuk menjadi bos anda sendiri. Dalam kedua-dua kes, anda kini mempunyai pemahaman yang jelas tentang pekerjaan atau pertunjukan. Oleh itu, apabila seseorang melemparkan istilah itu, anda pasti akan menarik perhatian mereka dengan pengetahuan anda.

Topics
News
Announcement