Apakah itu Ekonomi Gig?

Istilah ‘Ekonomi Gig’ semakin popular dan semakin ramai orang bekerja di dalam sektor. Istilah ini mungkin kelihatan seperti sesuatu yang baru tetapi sebenarnya ianya telah lama wujud. Ianya kadangkala disebut sebagai ekonomi bebas, tenaga kerja cekap atau pekerjaan sementara. Terdapat ramai pekerja Gig yang telah meninggalkan pekerjaan harian mereka demi pekerjaan Gig yang memberikan pendapatan yang baik dengan kadar tekanan kerja yang kurang.

Bagi memahami apakah itu ekonomi Gig dan pekerjaan Gig, ianya boleh diumpamakan sebagai seorang pemuzik yang membuat persembahan di tempat awam secara santai. Berbanding dengan pekerjaan konvensional di dalam pejabat secara sepenuh masa untuk satu syarikat, pekerja Gig bekerja dalam jangka masa pendek secara sementara atau sebagai kontraktor bebas untuk satu atau lebih majikan.

Kajian oleh American Staffing Association mendapati bahawa majoriti rakyat US (78%) melihat ekonomi gig sebagai cara baharu untuk menggambarkan penyertaan tenaga kerja bebas yang telah lama wujud.
 

Bagaimanakan Ekonomi Gig Berfungsi?

Tanpa mengira apa-apa industry gig, ekonomi gig melibatkan apa-apa tugasan termasuk tugasan kecil yang diselesaikan oleh pekerja gig tersebut dimana ianya boleh bermula daripada perkhidmatan mendapatkan barangan runcit sehingga menulis koding pengaturcaraan. Pekerja gig boleh memilih untuk bekerja dalam jumlah jam yang ditetapkan, berdasarkan syif atay berdasarkan projek. Setelah tugasan tersebut selesai, pekerja gig boleh memulakan tugasan gig yang seterusnya samada dengan syarikat yang sama atau syarikat yang lain.

Dalam kebanyakan kes, syif atau projek gig adalah flesibel dimana pekerja gig mungkin mempunyai pekerjaan konventional harian dari 9 pagi hingga 5 petang dan seterusnya membuat pekerjaan gig mulai 5 petang hingga 9 pagi keesokan hari. Pekerja gig juga boleh bekerja dalam pelbagai tugasan gig secara sepenuh masa tetapi dalam jadual yang fleksibel. Pekerja gig juga boleh memilih untuk bekerja dari 9 pagi hingga 5 petang.

Syarikat yang menggunakan perkhidmatan pekerja gig seperti Uber, Instacart, TaskRabbit dan MechinicalTurk bukan lah majikan kepada pekerja gig tersebut tetapi merupakan penghubung antara kontraktor dan klien.

Siapakah Pekerja Gig?

Sukar untuk menyematkan bilangan tepat orang yang bekerja dalam ekonomi gig. Memandangkan istilah "pekerja gig" merangkumi beberapa status pekerja—pekerja bebas, pekerja sementara dan pekerja kontrak semuanya boleh menjadi sebahagian daripada ekonomi gig—sukar untuk menentukan siapa pekerja gig dan bukan pekerja gig. Walau bagaimanapun, beberapa kajian mengkaji siapa dan berapa ramai pekerja yang mengambil bahagian dalam ekonomi gig.

Menurut Biro Statistik Buruh (BLS), sehingga Mei 2017, terdapat 10.6 juta kontraktor bebas (atau 6.9% daripada semua pekerja A.S.). Tinjauan yang sama juga mendapati bahawa kurang daripada separuh daripada pekerja tersebut bergantung pada kerja gig sebagai sumber pendapatan utama mereka. Banyak kajian telah cuba menilai siapa pekerja gig biasa, tetapi tidak ada satu profil pun untuk pekerja gig.

Lelaki dan wanita mengambil bahagian secara sama rata dalam ekonomi gig, tetapi terdapat perbezaan dalam jenis gig yang mereka lakukan. Lelaki lebih cenderung untuk mengikuti gig buruh manakala wanita lebih cenderung untuk bekerja untuk gig pemasaran langsung atau menjual barangan dalam talian. Lebih ramai lelaki berbanding wanita bergantung pada kerja gig untuk pendapatan sepenuh masa. Wanita cenderung bekerja sambilan atau untuk pendapatan tambahan. Memandangkan teknologi baharu terus memudahkan kerjasama tenaga kerja dan membuat kerja di mana-mana, pada bila-bila masa mungkin pada skala global, jangkakan untuk melihat lebih ramai orang mengalami keseronokan dan keperitan ekonomi gig. Dan, dari sudut perundangan, banyak lagi yang perlu dibentangkan.

Kebaikan Pekerjaan Gig

1. Fleksibiliti

Pro kerja gig yang paling jelas ialah fleksibiliti. Sebagai pekerja gig, anda boleh memilih masa dan tempat anda bekerja, pelanggan yang mana anda ambil (dan yang mana anda tidak), dan juga menetapkan kadar anda dalam beberapa situasi. Anda boleh memilih untuk bekerja hanya pada hujung minggu, hanya malam, atau hanya satu jam seminggu jika anda suka.

2. Pandu Uji Sesuatu yang Baharu

Kerja gig adalah sesuatu yang dilakukan oleh sesetengah orang untuk pendapatan tambahan. Tetapi bagi orang lain, ini adalah cara untuk memandu uji kerjaya baharu. Contohnya, jika anda menyukai haiwan peliharaan dan terfikir untuk menjadi pengasuh haiwan peliharaan. Menjadi pekerja gig membolehkan anda menerokai sesuatu yang baharu dan melihat sama ada ia adalah sesuatu yang lebih daripada sekadar angan-angan, tanpa kehilangan sumber pendapatan utama anda.

 

Keburukan Pekerjaan Gig

 1. Kekurangan Faedah
  Sebaik sahaja anda berniaga untuk diri sendiri, anda berniaga untuk diri sendiri. Dan ini bermakna terpulang kepada anda untuk memberikan faedah. Ya, anda boleh memilih apabila anda bekerja dan apabila anda tidak bekerja, tetapi realitinya, anda tidak akan dibayar jika anda tidak bekerja. Dan, sebagai pekerja gig, anda mungkin juga tidak akan mempunyai insurans kesihatan atau faedah lain.
 2. Pendapatan Tidak Konsisten
  Dengan kebanyakan kerja gig, anda dibayar oleh projek atau tugasan. Masalahnya ialah, anda mungkin tidak mempunyai kawalan ke atas berapa banyak tugasan yang boleh anda selesaikan dalam sehari atau seminggu. Jika tiada sesiapa yang mahukan perjalanan, memerlukan sesuatu yang dipasang atau mahu anda menghantar sesuatu, anda tidak akan mendapat apa-apa wang.
 3. Kepenatan / Stress
  Bekerja berbilang kerja atau pada waktu ganjil bukan untuk semua orang. Sesetengah orang mendapati bahawa kerja yang fleksibel, kerja gig menjadi memenatkan dan tekanan selepas beberapa ketika.

Berikut ialah tujuh kategori kerjaya yang mengupah untuk pekerjaan bebas dan ekonomi gig dan contoh pekerjaan gig yang boleh dilakukan dari jauh.

 1. Komputer & IT
  Kategori Komputer & IT merangkumi pelbagai jenis pekerjaan. Anda boleh mencari siaran dalam segala-galanya daripada pembaikan komputer kepada keselamatan internet seperti  Information Security Engineer, Network Analyst dan Linux Middleware Administrator.
   
 2. Menulis
  Penulis menghasilkan pelbagai bahan bertulis untuk pelbagai khalayak. Ini boleh terdiri daripada laporan korporat untuk suite eksekutif kepada catatan blog dan kandungan web. Pekerjaan penulisan bebas adalah seperti Penulis Kandungan, Pengurus Projek, Penulis Resume dan Senior UX Copywriter.
   
 3. Pembangunan perisian
  Pembangun perisian mereka bentuk dan menguji perisian yang menjalankan komputer, aplikasi, dan juga permainan interaktif dalam talian. Pekerjaan pembangunan perisian bebas: Jurutera DevOps, Game Engineer, Pengalaman Pengguna – Pereka Antara Muka Pengguna.
   
 4. Perakaunan dan kewangan
  Kerjaya dalam perakaunan dan kewangan merangkumi semua perkara yang berkaitan dengan wang. Pekerjaan boleh termasuk mengendalikan pemiutang dan penghutang akaun, penyediaan pulangan cukai atau ramalan kewangan seperti Wakil Gadai Janji, Specialist dan Pembantu Akauntan.
   
 5. Pengurusan projek 
  Pengurus projek menyelaraskan projek dari awal hingga akhir. Ini boleh termasuk bekerja dengan vendor dalaman dan luaran, mengurus belanjawan dan menangani kelewatan. Pekerjaan pengurusan projek adalah seperti Pengurus Projek Pengurusan Epik (Epic Project Management), Pengurus Projek dan Pengurus Pejabat.
   
 6. Pentadbiran 
  Profesional pentadbiran menyediakan sokongan untuk eksekutif, termasuk mengendalikan komunikasi masuk dan keluar, mengurus projek, dan menjadualkan perjalanan. Contohnya Pembantu Maya (Virtual Assistant), Juruteknik Farmasi dan Pembantu Tadbir Reka Bentuk.
   
 7. Pendidikan dan latihan 
  Sebagai pendidik atau jurulatih, anda akan membantu mengajar orang kemahiran baharu. Anda boleh bekerja sebagai jurulatih korporat, profesor sambilan, jurulatih, tutor atau pengajar, instructional designer atau tutor IELTS.

Ekonomi gig telah wujud sejak sekian lama, walaupun kebanyakan orang tidak menyedarinya. Walaupun ia bukan sesuatu yang baharu, ekonomi gig bukan untuk semua orang. Walaupun kelebihan fleksibiliti dan menjadi bos anda sendiri adalah menarik, kelebihan itu tidak selalunya mengatasi keburukan gaji yang tidak konsisten atau kehilangan faedah. Walau bagaimanapun, jika anda ingin menguji pekerjaan baharu atau menambah pendapatan tambahan kepada pendapatan anda setiap bulan, kerja gig mungkin merupakan pilihan yang tepat untuk anda.

 

Topics
News
Announcement